HRT AR/ GOVERNMENT OF INDIA
ol A1/ MINISTRY OF RAILWAYS
(¥era SIS/RAILWAY BOARD)

No.2024/Sec(ABE)/W/8/1 New Delhi, dated:14.08.2024

Shri Shashi Bhushan
DDG, NSP,NIC
CGO Complex. New Delhi.

Sub: Scheme-specific FAQs for Prime Minister Scholarship Scheme for
RPF (Ministry of Railways).

Ref: Minutes of Meeting on 12t June, 2024 Dt.20.06.2024.
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With reference to the above, it is to inform that NIC-NSP has requested
to submit/update scheme-specific FAQs for the scholarship schemes as per
Para 2.2.e. of Minutes of meeting.

In this regard, it is to submit that Ministry of Railways have only one
scheme i.e. Prime Minister Scholarship Scheme (PMSS). Hence, the scheme-
specific FAQs for Prime Minister Scholarship Scheme for RPF (Ministry
of Railways) are enclosed herewith for kind information and necessary action
please.
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HFE T AT aTel T (THUFY)
Frequently Asked Questions (FAQS)

geeT 1: RUATHTH ol HATY) & [T HleT HTAGeT F TohdT 87

Q 1: Who is eligible to register under PMSS (Ministry of Railways)?

3 AR T A (AT & SRTeT 7Y glel Aige) 3G AGTAT FHlfaeh 1 31T G/
AT (ol HATA) & foIT HTdesT X FohdT ¢ |

Answer: Dependent ward(s) of serving or retired (including death during service) RPF/RPSF
personnel may register for PMSS (Ministry of Railways).

T 2: WW/WW%WW?/@W%ﬁd% SIECIERIS

I & gheR &7
Q2: How many wards of RPF/RPSF personnel may avail scholarship under PMSS?
3 Ueh (I TAT FifHew & 3ifUhc# a a2 SIEgid JIed & Thd § |

Answer: Maximum two wards of an RPF/RPSF personnel may avail scholarship under PMSS.

99T 3: HleTH UISAHH NUATHTH & el ITH 87

Q 3: Which courses are permissible under PMSS.

3 HE & G AT deh 3R deheilehl Fehicl & Il 7 Ya2r A= arel faeardf frvavaey
& [T 31TdesT X Fehdl § St 3referdsten-l 7 Qw a7 § |

Answer: Mainly professional and technical nature courses attached as Annexure-I are admissible
under PMSS.

R 4: Hel difereTaeleh &heh diceh qERT ATl # &I fora ¢ a1 # fivATaed & fow
3T T Fhell g7

Q 4: 1 have taken later admission in B.Tech after passing polytechnic. Whether | am eligible for
register under PMSS?

3 g, diferefaeteh sieh dliceh qET Aol H YA ool o d1g 3T NTATATH & [T 31mdest
Y Hehcl § FUCT o 3T oaT &9 § diforcreten 7 60% & 3T 37k AT THAIT IS e
e

Answer: Yes. After later entry in B.Tech you can apply for PMSS subject to obtain a minimum
of aggregate marks 60% or equivalent grade in Polytechnic.

9ReT 5: HT NUATHTH & IHcleTed BTG ol e o TIT TG il THSE T Al
g?

Q 5: On which website | have to apply to avail scholarship under PMSS?
3O 39 TSI SrEg qreer (NSP) & www.scholaships.gov.in U 3Tdged s dhd & .
Answer: You can register yourself on www.scholarships.gov.in



http://www.scholaships.gov.in/
http://www.scholarships.gov.in/

